Dlaczego warto kupić szkocką whisky Tomatin 10 letni Caribbean Rum Port Cask Finish 46% 0.7 L?
- W szczytowym okresie swej działalności (1974 rok) Tomatin posiadał aż 23 alembiki (najwięcej w całej Szkocji!)
- Debiutowała w 2019 roku
- Lekka, gładka, ciepła, żywa, pełna tropikalnych owoców (marakuja, banan, liczi, ananas, kokos), świeżo parzonej kawy z mlekiem, słonego karmelu, toffi, czekolady, wanilii i pieprzu
- Stworzona z nietorfowych destylatów leżakowanych przez 10 lat w tradycyjnych dębowych beczkach i finiszowanych w beczkach po karaibskim rumie
- Nie filtrowana na zimno, nie barwiona, butelkowana z mocą alkoholu 46% ABV
- Edycja limitowana do jedynych 7200 butelek!
10-letni Tomatin Caribbean Rum Finish zabutelkowany został z mocą 46% alkoholu. Destylaty tej wyjątkowej whisky początkowo dojrzewały w klasycznych beczkach z dębu przez dziewięć lat, a przez ostatni rok finiszowały w beczkach po karaibskim rumie z pierwszego napełnienia. Limitowany single malt zadebiutował w liczbie 7200 butelek i prezentuje intensywne nuty ciemnej czekolady i owoców tropikalnych.
Tomatin Distillery powstała w 1879 roku, kiedy John MacDougall, John MacLeish i Alexander Allan postanowili rozpocząć produkcję whisky. Słowo „Tomatin” oznacza „wzgórze jałowca”. Zakład mieści się w samym centrum regionu Highlands, gdzie whisky była wytwarzana już od XVIII wieku. Zakład wybudowano na wysokości 300 metrów na krańcu gór Mondahliath. W połowie XX wieku destylarnia skupiała się głównie na produkowaniu whisky mieszanej do różnych blendów, takich jak Chivas Regal, Johnnie Walker, J&B, Talisman czy Anitiquary. W latach 80. XX wieku japońscy przedsiębiorcy przejęli markę i uratowali ją od bankructwa, tworząc Tomatin Distillery Company Ltd.
Górska lokalizacja destylarnia sprzyja produkcji whisky. Silny wiatr i wysoka wilgotność powietrza to idealne warunki dla powstawania złotego alkoholu. Destylarnia czerpie z natury i wykorzystuje wszystko, to co najlepsze – w tym czystą wodę ze źródła w pobliżu Alt na Frith. Górska woda bierze udział w wielu etapach produkcji Tomatin Caribbean Rum Finish.
Pierwszym krokiem przy produkcji single malt whisky jest słodowanie jęczmienia, które rozpoczyna jego namaczanie. Później ziarno jest suszone, mielone i zacierane. Powstały zacier wykorzystywany jest w kolejnych krokach i stanowi bazę każdej single malt whisky, w tym Tomatin.
Później zacier słodowy łączony jest z drożdżami w specjalnych kotłach warzelniczych. Tam dochodzi do fermentacji – żywe drożdże żywią się cukrami i wytwarzają z nich alkohol. Podwójna destylacja to kolejny etap. Powtarzanie destylacji jest znamienne dla szkockiej produkcji. Dla kontrastu – większość whisky w Irlandii jest destylowana trzykrotnie. Gotowy alkohol trafia do beczek wykonanych z dębu na pierwsze 9 lat. Podczas tego czasu czerpie z nich nuty waniliowe i kokosowe. Destylat Tomatin Caribbean Rum Finish ostatni rok spędza w specjalnych beczkach po karaibskim rumie. Drewno beczek, nasączone nutami egzotycznych owoców i elementami kokosa, wpływa na finalny smak i aromat single malta. Beczki leżakują w magazynach mieszących się w surowym, górskim klimacie, co również intensyfikuje walory.
Tomatin Caribbean Rum Finish to kwintesencja Karaibów. Single malt prezentuje idealnie wyważony balans pomiędzy słodko-gorzką ciemną czekoladą i owocami tropikalnymi.
Barwa: złota z refleksami;
Aromat: czekoladowy baton, kokosowe wiórki, owoce tropikalne, marakuja;
Smak: bananowy mleczny koktajl, liczi i ananas, ciemna czekolada i toffi;
Finisz: dość długi, kawowy;
Nie będzie zaskoczeniem, że whisky leżakująca w beczkach po rumie prosto z Karaibów, świetnie będzie smakować w połączeniu z rumem. Prezentujemy rozgrzewający przepis na prawdziwie świątecznego drinka. Potrzebna będzie miarka whisky, pół miarki ciemnego rumu, cukier waniliowy, mleko, śmietanka, laska wanilii i starta gałka muszkatołowa. Wystarczy wszystko wymieszać, a na godzinę przed podaniem wstawić do lodówki.
Preferujesz bardziej klasyczne raczenie się single maltem Tomatin? Wykorzystaj szklankę typu tumbler i dodaj do alkoholu odrobinę wody. Wówczas będziesz mógł cieszyć się głębią smaków ukrytych w whisky Tomatin Caribbean Rum Finish.
Tomatin o karaibskich charakterze umieszczony został w pękatej butelce, rozszerzanej ku górze. Szyjka została zakończona czarnym korkiem. Etykieta przybrało czarno-bordowy kolor. Krwista czerwień jednoznacznie nawiązuje do beczek po rumie, w których leżakuje whisky. Na czarnej etykiecie zawarto informację o roku destylacji single malta – 2009. Nie pominięto również wiadomości o tym, że mamy do czynienia z limitowanym trunkiem. W górnej części profilowanej butelki znajdziemy emblemat marki z dwoma lwami i koroną, symbolami Szkocji. Whisky zapakowano w czarne, prostokątne pudełko z liniową grafiką przedstawiającą góry w dolnej części.
Tomatin Caribbean Rum Finish to propozycja dla fanów single maltów ze Szkocji oraz dla wielbicieli destylarni Tomatin. Ukojenie w ciepłym smaku trunku odnajdą również smakosze tropikalnych, słodkich alkoholi. Pozycja ta jest wyjątkowa, a to ze względu na limitowaną ilość butelek w liczbie 7200. Trunek idealny na każdą okazję i w każdej formie – świetnie smakuje również w koktajlach. Nie czekaj, spróbuj!
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Tomatin Distillery |
Marka | TOMATIN |
Właściciel | Takara - Shuzo and Okura & Co Ltd |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 10Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Finisz - beczka | rum karaibski |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Pudełko |
Nakład | 7200 butelek |