Butelkowany z mocą 57,5% alkoholu, single malt Tomatin Cask Strenght Bourbon&Sherry została wprowadzona na rynek na początku 2015 roku. Jest to pierwsze butelkowanie w beczkach po bourbonie i sherry Oloroso, które dołączyło do podstawowego asortymentu szkockiej marki. Wspaniałe akcenty karmelowych lodów, w zestawie z pomarańczą i morską bryzą.
Whisky Tomatin znana jest głównie z zastosowania w różnych mieszankach, takich jak Talizman czy Antiquary. Odkąd w arostymencie marki pojawiły się single malty, oczy i podniebienia wielbicieli whisky słodowej zwróciły się w stronę destylarni z regionu Highlands. Destylarnia Tomatin została założona w 1897 roku podczas boomu whisky. Mimo wielokrotnych przerw w produkcji w kolejnych latach, w 1956 roku wszystko zaczęło się zmieniać - liczba fotosów została rozszerzona od dwóch do czterech, a następnie do dziesięciu. Później dodano jeszcze parę, co sprawiło, że Tomatin stał się jedną z niewielu destylarni szkockiej whisky z nieparzystą liczbą alembików. W 1985 roku firma Tomatin Distillery Company została zlikwidowana, ale zaledwie rok później na horyzoncie pojawiło się dwóch japońskich przedsiębiorców. W 1986 roku firmy Takara Shuzo Co. i Okara & Co. kupiły gorzelnię i stał się pierwszym japońskim posiadaczem szkockiej destylarni. Burzliwa historia Tomatin jest ciekawa również z innego powodu – była to pierwsza destylarnia w Szkocji, która wykorzystała nowość ze świata piwowarskiego, czyli kadzie zacierne. Tradycyjne kadzie zacierne wykorzystywały obracające się grabie do ciągłego mieszania słodowanego jęczmienia z wodą. W kadzi niezwykłej zaciernej rabie zostały zastąpione ostrymi nożami, skręcanymi i obracającymi się, aby pomóc w ekstrakcji rozpuszczalnej skrobi!
Single malt marki Tomatin spędza co najmniej 3 lata w dębowych beczkach po sherry Oloroso i bourbonie – tego wymaga szkockie prawo regulujące złocisty trunek zwany szkocką. Wcześniej whisky jest dwukrotnie destylowana w miedzianych alembikach, które oczyszczają trunek z nieczystości i nadają smak. Finalnie whisky słodowa trafia na półki sklepowe i barowe zabutelkowana z mocą 57,7% alkoholu.
Tomatin Cask Strenght Bourbon&Sherry oferuje przyjemne nuty kremowych orzechów, pomarańczy i czarnego pieprzu. A wszystko to w zestawie z czekoladą i morskim powietrzem.
Barwa: złota;
Aromat: śmietankowe lody skropione karmelem, orzechy włoskie, pomarańcza, jagody i pieprz;
Smak: imbir, zielone jabłko, słone morskie powietrze i czekolada;
Finisz: trwałe nuty laski wanilii i kruchych krówek;
Dojrzewająca w dwóch rodzajach beczek whisky szkockiej destylarni świetnie smakuje na wiele sposobów. Najbardziej klasyczna destylacja, obejmująca picie bez dodatków, zawsze powinna być pierwszym wyborem. Później można dodać odrobiny wody, aby wzmocnić wspaniałe smaki i aromaty wypustu. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby w upalny dzień trunek łączyć z kostkami lodu – niech nie będzie ich jednak więcej niż dwie, nie chcemy przecież zbytnio rozwodnić naszego dramu!
Lekko pękata butelka Tomatin Cask Strenght Bourbon&Sherry przybrała bordową szatę kolorystyczną – nic dziwnego, barwa ta nawiązuje do beczek po sherry, w których dojrzewa single malt. Ciemno-brązowe pudełko ozdobiono linearnymi wzorami w kolorze złota. Prosto, lecz elegancko!
Ten ciekawy single malt dedykowany jest szczególnie fanom głębokiej słodyczy karmelu, owoców i miodu. Wspaniała, nowa pozycja wśród wyjątkowych pozycji szkockiej destylarni z pewnością podbije serca smakoszy z całego świata, jak to zwykło bywać z wcześniejszymi premierami.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | TOMATIN |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 57.5 |
Pojemność | 0.7L |
Finisz - beczka | Sherry Oloroso |