Po destylacji w 2008 roku, whisky Tomatin została przeniesiona do beczki po winie francuskim winie z Riversaltes w 2017 roku, a w końcu zabutelkowana w wieku 12 lat. Złocista ekspresja, butelkowana z mocą 46% alkoholu, jest członkiem „Kolekcji Francuskiej”, w której whisky Tomatin są wykańczane w beczkach po francuskim winie. Cudowna równowaga słodkich owoców, spirytusu i lekko gorzkich przypraw.
Destylarnia whisky słodowej Tomatin istniała pod nazwą Tomatin Spey Distillery na długo przed oficjalną legalizacją w 1897 roku. Historia gorzelni sięga XV wieku. To tutaj handlarze bydła często spotykali się w gorzelni w Old Laird's House, aby odebrać swoją whisky. Dzisiaj około 80% produkowanych towarów jest używanych w szkockich mieszankach whisky, a niewielka pozostała część jest sprzedawana jako własne butelki whisky single malt. W latach 70-tych destylarnia, położona zaledwie kilka minut na południe od Inverness, była największą w Szkocji z roczną produkcją ponad 12 miliona alkoholu. W 1986 roku japońskie konsorcjum Takata Shuzo przejęło firmę Highlander i nadało jej nazwę Tomatin Distillery Co Ltd.
Destylarnia reklamuje swoje produkty hasłem „Miękka strona Highlands”, a wydanie Tomatin Riversaltes Edition jest najlepszym potwierdzeniem tego powiedzenia. Przygotowana z dbałością o najmniejszy szczegół i przemyślana w każdym calu whisky single malt szkockiej marki osiągnęła najlepszą formę, dojrzewając w beczkach po specjalnym, francuskim winie Riversaltes. 12-letnie wydanie jest klasycznym potwierdzeniem na świetną formę szkockiego brandu.
Tomatin Riversaltes Edition wita Was winnym profilem, pełnym akcentów białych kwiatów i owoców. Tutaj słoma spotyka się z suszoną trawą i nutami drzewnymi.
Barwa: przejrzyste złoto;
Aromat: ziemisty, suszona trawa, słoma, nuty moreli, białych owoców, białej lukrecji i mocnych nut drzewnych;
Smak: białe owoce, miód, kwiaty, ziemia, wióry i limonka;
Finisz: pełen waniliowych i morelowych elementów;
Ciesz się najmniejszym niuansem, a jest ich wiele! Aby odczuć na podniebieniu pełen profil smakowy i aromatyczny złocistego single malta, warto dodać do niego parę kropli wody o pokojowej temperaturze. Dobrym pomysłem będzie sięgnięcie po kieliszek do wina – jeżeli nie jesteśmy w posiadaniu specjalistycznego szkła do degustacji whisky słodowej. Forma kieliszka do wina pozwoli aromatom uwolnić się prosto do nozdrzy.
Lekko poszerzana ku górze butelka wykonana z bezbarwnego szkła, w górnej części ma wytłoczony napis „The Softer Side of the Highlands”, przypominający o finezyjnym charakterze dramów marki Tomatin. Nie zabrakło również istotnej dla historii destylarni daty, czyli 1897 - roku otwarcia zakładu w szkockich górach. Na przedzie butelki znajdziecie niebieską etykietę, a na niej wszystkie informacje o ekspresji ze szczególnym wyszczególnieniem wieku i roku destylacji.
To nie jest edycja dla nowicjuszy i amatorów. Specjalnie przygotowania whisky, dojrzewająca w dębowych beczkach po francuskim winie przez 12 lat, osiągnęła szczyty smaków i aromatów, które będą w stanie docenić smakosze z doświadczeniem w degustacji whisky słodowej. Z tego powodu to również perfekcyjna pozycja na prezent dla fana bursztynowych alkoholi.