Dlaczego warto kupić szkocką whisky Tomatin 12 letni The Monbazillac Edition 46% 0.7 L?
- Od wielu już lat destylaty z Tomatin stanowią serce znanej od 1888 roku blended whisky The Antiquary
- Debiutowała 26 kwietnia 2021 roku
- Niezwykle bogata, wielowarstwowa, mnóstwo akcentów pieczonych jabłek z cynamonem, moreli, jabłek, cytrusów, brzoskwiń, marakui, mlecznej czekolady, kawy espresso, miodu, orzechów, syropu klonowego, dębu i ciepłych przypraw
- Stworzona z nietorfowych destylatów leżakowanych przez 12 lat, przy czym wydestylowana 24 kwietnia 2008 roku, starzona w tradycyjnych dębowych beczkach, przeniesiona do beczek typu barriques po słodkim francuskim winie Monbazillac 10 lipca 2017 roku i butelkowana 29 marca 2021 roku
- Nie filtrowana na zimno, nie barwiona, butelkowana z mocą alkoholu 46% ABV
- Jest to pierwsza z czterech whisky z ekskluzywnej serii French Collection (finisz w 4 różnych francuskich beczkach)
- Edycja limitowana!
Tomatin Monbazillac Edition to single malt butelkowany z mocą 46% alkoholu, destylowany 24 kwietnia 2008 roku, butelkowany 29 marca 2021 roku. Stanowi część nowej francuskiej kolekcji marki Tomatin. Aromat ekspresji Monbazillac tańczy między nutami ciemnego, klonowego syropu i intensywnego espresso, a całość balansują pieczone jabłka w cynamonie i tropikalne owoce. Na podniebieniu obecny smak zbóż połączony ze słodką mleczną czekoladą i plastrem miodu. Finisz bogaty jest w syrop z orzecha włoskiego i klonu. Czego chcieć więcej?
Historia marki Tomatin sięga XV wieku. Wtedy to szkoccy handlarze bydła i poganiacze zaopatrywali się podczas swoich wypraw w whisky z gorzelni Old Old Laird's House na terenie dzisiejszego zakładu Tomatin. W 1897 roku destylarnia została zalegalizowana, następnie w 1906 roku zbankrutowała, aby powrócić trzy lata później. Pracowała na dwóch destylatorach do 1956 roku – wówczas była uważana za jedną z mniejszych destylarni w kraju. Rok po roku zaopatrywano zakład w kolejne pary destylatorów, dzięki czemu destylarnia szybko zwiększyła swoją produkcję. W 1974 zainstalowano trzy kolejne alembiki i zamknięto słodownię, a od tego czasu słód pozyskiwany jest z Glen Ord Maltings. W 1986 roku Tomatinz został przejęty przez japońskich inwestorów Takara Shuzo Co. i Okara & Co., którzy zainstalowali kolejne dziewięć alembików. Takara Shuzo Co. i Okara & Co. zostali pierwszymi japońskimi właścicielami gorzelni szkockiej whisky, która od 1998 roku działa pod nazwą Tomatin Distillery Co Ltd.
Tomatin posiada obecnie niezwykle bogaty i zróżnicowany asortyment. Francuska seria przedstawia smakoszom bursztynowych alkoholi wpływ wielu rodzajów różnych beczek na whisky. Ekspresja destylowana w 2008 roku, dojrzewała w tradycyjnych dębowych beczkach, aby finiszować w beczkach francuskim winie Monzabillac. Wino wytwarzane przy udziale szklachetnej pleśni ma złocisty kolor i aromat pełen moreli. Beczki po tym niezwykłym trunku znacznie wpływają na charakter single malta Tomatin.
Tomatin Monzabillac Edition to whisky owocowa, w której jabłko łączy się z cynamonem, a mleczna czekolada współgra z orzechowymi nutami.
Barwa: jasny bursztyn;
Aromat: jabłko w cynamonie, syrop klonowy i owoce;
Smak: mleczna czekolada, miód i jeszcze więcej owoców;
Finisz: orzechowy w miodzie;
Najmniejszy niuans smakowy i aromatyczny w wydaniu Tomatin Monbazillac Edition zasługuje na uwagę i poznanie. Aby tego dokonać, warto degustować single malta w odpowiedni sposób. Aby w pełni odkryć, co złocista whisky ma do zaoferowania, najlepiej pić ją w towarzystwie dwóch kropli wody o pokojowej temperaturze. Taki dodatek otworzy przed nami pełen wachlarz sensorycznych wrażeń.
Tomatin Monbazillac Edition czeka w butelce o klasycznym, pękatym kształcie. Szyjka jest średniej długości i wieńczy ją fioletowa zakrętka. Niewielka etykieta o barwie ciemnego granatu informuje o zawartości. Szkocka marka zdaje sobie sprawę, że prosty i elegancki design świetnie się sprzedaje. Butelka mieści się w prostokątnym, fioletowym pudełku.
Smakosze i znawcy whisky słodowej będą zachwyceni francuską edycją. Wersja Tomatin Monzabillac, finiszując w specjalnych beczkach po francuskim winie, oddaje zupełnie nową wersję smaków i aromatów prosto na podniebienie degustatorów. Niezwykle ciekawa pozycja na światowej scenie whisky.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Tomatin Distillery |
Marka | TOMATIN |
Właściciel | Takara - Shuzo and Okura & Co Ltd |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 12Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Finisz - beczka | wino Monbazillac |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Pudełko |