Dlaczego warto kupi膰 szkock膮 whisky Tomatin 18 letni Shery Cask Finish 46% 0.7 L?
- W 2002 roku ostatecznie zredukowano liczb臋 alembik贸w w Tomatin z 23 w 1974 roku do obecnych 12
- Debiutowa艂a w 2006 roku (rebranding w 2016 roku)
- Bardzo g艂臋boka, jedwabista, wielowarstwowa, lekko wytrawna, pe艂na nut orzech贸w, nugatu, toffi, wanilii, su艂tanek, kawy, moreli, pomara艅czy, jab艂ek, winogron, miodu, kakao, czekolady, d臋bu, cynamonu, go藕dzik贸w, pieprzu i trawy
- Stworzona z nietorfowych destylat贸w le偶akowanych przez 18 lat w tradycyjnych d臋bowych beczkach, przy czym finiszowana w beczkach po sherry Oloroso typu butt
- Nie filtrowana na zimno, nie barwiona, butelkowana z moc膮 alkoholu 46% ABV
- Znakomita pod wykwintn膮 kolacj臋, do celebracji wyj膮tkowych chwil i pod cygaro
- Wielokrotnie nagradzana, m. in. podw贸jnym z艂otym medalem na San Francisco World SpiritsCompetition w 2018 i 2019 roku
Z艂oty, bursztynowy, 18-letni single malt zosta艂 zabutelkowany z moc膮 46%. S艂odowa whisky z destylarni Tomatin, prosto z regionu Highland dojrzewa艂a w specjalnie dobranych beczkach z hiszpa艅skiego drewna po sherry Oloroso. Podczas degustacji wyczuwalne s膮 nuty waniliowej kr贸wki, delikatnego dymu, sk贸rki z jab艂ek i plastra miodu. Na finiszu spodziewajcie si臋 kremowego d臋bu i odrobiny pieprzu.
Destylarnia Tomatin znajduje si臋 w szkockim mie艣cie o tej samej nazwie, jedyne 25 minut na po艂udnie od Inverness. Chocia偶 uwa偶a si臋, 偶e whisky by艂a destylowana na miejscu od XVI wieku, destylarnia powsta艂a dopiero w 1897 roku pod nazw膮 Tomatin Spey Distillery Co Ltd. Firma zbankrutowa艂a w 1906 roku i zosta艂a ponownie otwarta trzy lata p贸藕niej, znajduj膮c si臋 ju偶 w r臋kach nowego w艂a艣ciciela. W 1986 roku zosta艂a przej臋ta przez japo艅ski koncern Takara Shuzo i przemianowana na Tomatin Distillery Co Ltd. Destylarnia dzia艂a艂a tylko z dwoma destylatorami do 1958 roku, w kolejnych latach zacz臋to inwestowa膰 w sprz臋t i rozw贸j gorzelni. Spowodowa艂o to, 偶e w latach 70. Tomatin by艂a najwi臋ksz膮 gorzelni膮 w ca艂ym kraju o mocach przerobowych oko艂o 12,5 miliona litr贸w whisky rocznie. Oko艂o 70% whisky Tomatina trafia do whisky blended, w tym w艂asnych marek Antiquary i Talisman. Destylarnia ostatnio stara si臋 wzmocni膰 swoj膮 mark臋 jako producenta single malt贸w i poszerza podstawowy asortyment.
Przez wieki beczki by艂y wytwarzane z wielu r贸偶nych gatunk贸w drewna, ale d膮b okaza艂 si臋 najlepszy do produkcji win i napoj贸w spirytusowych ze wzgl臋du na swoj膮 moc, trwa艂o艣膰 oraz w艂a艣ciwo艣ci oddychaj膮ce i smakowe. Szkocka whisky musi dojrzewa膰 w d臋bie i obecnie wymagaj膮 tego oficjalnie przepisy. W 艣wiecie whisky ch臋tnie wykorzystuje si臋 d臋bowe beczki po sherry, czyli po wzmacnianym winie z Hiszpanii. Nadaj膮 one trunkowi wyj膮tkowego charakteru, uzupe艂niaj膮c go o owocowe i soczyste akcenty. 18-letni Tomatin czerpie z beczek po sherry Oloroso wszystko to, co najlepsze.
Ten odpoczywaj膮cy prawie dwie dekady w beczkach po sherry bursztynowy Tomatin zachwyca akcentami przypraw, kremowego d臋bu, miodu i winogron.
Barwa: ciep艂y bursztyn;
Aromat: do艣膰 mocny, winogrona, su艂tanki, go藕dziki i cynamon;
Smak: kr贸wka waniliowa, jab艂ka, 艣ci臋ta trawa, mi贸d, pomara艅cza i pra偶ony d膮b;
Finisz: d艂ugi i mocny, d臋bowy, lekko pieprzny;
18-letnia, pe艂noletnia whisky jest na tyle dojrza艂a i kompletna, 偶e nie potrzebuje za wiele dodatk贸w. S艂odow膮, z艂ocist膮 whisky najlepiej degustowa膰 w szklance typu tumbler lub w kieliszku do bia艂ego wina. Dobrze doda膰 do trunku dw贸ch lub trzech kropli wody i dog艂臋bnie zapozna膰 si臋 z wachlarzem smak贸w i aromat贸w dramu. Wi臋kszo艣膰 jednak wybiera degustacj臋 w czystej formie.
Dobrze wszystkim znana, klasyczna, lekko p臋kata butelka z bezbarwnego szk艂a, zosta艂a zwie艅czona szyjk膮 艣redniej d艂ugo艣ci z zakr臋tk膮 w kolorze ciemnej czekolady. Br膮z to barwa przewodnia tego wydania, obecna r贸wnie偶 na etykiecie, jak i na tubie. Czekoladowy br膮z 艣wietnie komponuje si臋 ze z艂ocistymi elementami. Ca艂o艣膰 zosta艂a zachowana w eleganckim, lecz minimalistycznym stylu nie do podrobienia.
Oto kolejny single malt z nieustannie poszerzaj膮cej si臋 kolekcji szkockiej marki Tomatin. Tym razem pod lup臋 we藕miecie 18-latka, dojrzewaj膮ce w beczkach z hiszpa艅skiego d臋bu po wspania艂ej sherry Oloroso. Co艣 dla wielbicieli akcent贸w soczystych owoc贸w i przypraw, a tak偶e kremowego d臋bu. Whisky zdecydowanie skierowana do do艣wiadczonych smakosz贸w.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Tomatin Distillery |
Marka | TOMATIN |
W艂a艣ciciel | Takara - Shuzo and Okura & Co Ltd |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 18Y |
Zawarto艣膰 alkoholu | 46 |
Pojemno艣膰 | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | sherry Oloroso |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Pude艂ko |