Złocista whisky kryjąca się w butelce o niebieskiej etykiecie to 21-letni Bendriach Four Cask, butelkowany z mocą 46% alkoholu. Ten doskonały dram dojrzewał w czterech rodzajach dębowych beczek: beczkach po bourbonie, beczkach Virgin Oak (nowych, niewykorzystywanych wcześniej), beczkach po czerwonym winie i beczkach po sherry Pedro Ximenez. Następnie cztery różne ekspresje zostały połączone przez doświadczonego Master Blendera i wylądowały w jednej butelce. Na podniebieniu mnóstwo wanilii, czekolady i czerwonych owoców.
Destylarnia Benriach mieści się w samym centrum regiony Speyside, słynącego z delikatnych, kwiatowych wypustów. Produkcja whisky słodowej w zakładzie zbudowanym przez Johna Duffa rozpoczęła się w 1898 roku. Od początku swojego istnienia, destylarnia czerpie wodę z podziemnych źródeł Burnside. Mimo ciężkich początków – gorzelnia została bowiem zamknięta po dwóch latach produkcji z powodu gospodarczego kryzysu w kraju – marka przetrwała do dzisiaj, przechodząc z rąk do rąk przez kolejne dekady. Przetrwanie zakładu było możliwe również dzięki sąsiedztwu destylarni Longmorn, która wykorzystywała podłogi słodowe Benriach, podczas gdy gorzelnia pozostawała zamknięta. W roku 2004 gorzelnia została przejęta przez The BenRiach Distillery Company Limited. Od tego czasu poszerzył się asortyment, a w katalogu znalazły się torfowe i nietorfowe whisky.
Każda z czterech beczek, wykorzystywanych podczas procesu dojrzewania 21-letniej whisky Bendriach Four Cask wpłynęła na profil smakowy single malta. Beczki Virgin Oak, czyli nowe, wcześniej nieużywane do przetrzymywania alkoholi, wpłynęły na delikatną kremowość dramu. Beczki po bourbonie zapewniły whisky akcenty wanilii i orzechów. Beczki po winie i sherry Pedro Ximenez określiły wypusty jako owocowy, pełny fal przypraw i słodkiego miodu. W tej whisky jest wszystko – może poza torfowymi elementami.
Delikatna lecz wyrazista, słodka i kremowa – whisky Benriach można opisać na wiele sposobów. 21-latek zachwyci każdego szerokim profilem smakowym i aromatycznym, gdzie na pierwszy plan wychodzą soczyste owoce i cynamon.
Barwa: złocisty bursztyn;
Aromat: trochę anyżu, wanilia, owoce i pomarańczowa skórka;
Smak: duży cynamonu, czerwonych owoców i soczystego jęczmienia;
Finisz: długi i słodki;
Do degustacji 21-letniego single malta o owocowym profilu pełnym słodkich niuansów, najlepiej wykorzystać specjalistyczny kieliszek do degustacji. Jeżeli jednak nie jesteśmy w posiadaniu takiego, wystarczy kieliszek do wina białego lub niska szklanica o grubym dnie, zwana tumblerem. Pijcie whisky bez dodatków, ewentualnie z dwoma kroplami wody dla wzmocnienia niektórych smaków i aromatów.
Zgrabna butelka o błękitnej etykiecie zwraca uwagę. Centrum etykiety zdobi nietypowa rycina, wykonana miedzianą kreską, przedstawiająca budynek destylarni. Marka Benriach zdaje sobie sprawę, że prosta elegancja zawsze robi największe wrażenie. To samo tyczy się zgrabnej, niebieskiej tuby, w której single malt czeka na rozpieczętowanie.
21-letni dram destylarni Bendriach to kolejna, wyrafinowana propozycja w katalogu szkockiej destylarni. Whisky dedykowana przede wszystkim doświadczonym smakoszom whisky słodowej skradnie podniebienia dzięki wyważonemu profilowi smakowemu. Świetna opcja na prezent dla zapalonego degustatora szkockich single maltów o świetnej renomie. Każdy doceni taki podarek.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | BENRIACH |
Wiek | 21Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 90 |