Ósma już edycja uwielbianej przez smakoszy whisky słodowej serii destylarni Arran – Machre Moor. Nazwa single malta nawiązuje do legendy pewnym wojowniku-olbrzymie imieniem Fingal, który przykuł psa-strażnika do kamienia, aby strzegł torfowiska Machre Moor. Zwierze umieszczone zostało na etykiecie. Kolejna wersja dymnej whisky została wydestylowana z ziarna torfowanego do poziomu 20 ppm. Butelkowana z mocą 46% alkoholu, surowa whisky, zachwyci finezyjnymi akcentami owoców, morskiej bryzy, białego pieprzu i mlecznej czekolady.
Destylarnia Arran znajduje się na wschód od miejscowości Lochranza na północy wyspy o tej samej nazwie, w Szkocji. Wyspa Arran o powierzchni 432 km2, jest siódmą co do wielkości szkocką wyspą. Górzysty teren określany jest jako „raj geologa”. Oferuje krajobraz Szkocji, z górami, nizinami, dolinami, jeziorami i królewskimi zamkami. Założona w 1993 roku przez Harolda Currie, ustępującego dyrektora zarządzającego Chivas Brothers, destylarnia jest jedyną nadal działającą na wyspie Arran. W połowie XVIII wieku na wyspie było prawie pięćdziesiąt gorzelni (większość z nich nielegalnych), ale od tego czasu wszystkie zostały zamknięte. Produkcja ruszyła 17 sierpnia 1995.
Szkocka torfowiska są szczególnie stare, ich warstwy formowały się od 1000 do 5000 lat i mogą osiągać grubość kilku metrów. Każde torfowisko rośnie o około 1 mm rocznie, więc torfowisko o grubości około 3 metrów ma około 3000 lat! Gorzelnie uzyskują torfową whisky susząc jęczmień nad paleniskiem torfowym, wewnątrz budynku zwanego „piecem”. Widzieliście dachy gorzelni w kształcie małych pagód? To są właśnie dachy pieców. Czas suszenia zależy od destylarni, najczęściej trwa około 30 godzin, ale mówiąc prościej: im dłużej jęczmień wysycha, tym lepsza będzie twoja whisky. Stopień torfu w whisky wyrażany jest w „fenolach na milion” (lub PPM dla najbardziej wtajemniczonych), co odpowiada mierze stężenia. To proste, im wyższa liczba PPM, tym bardziej torfowana jest twoja whisky. 20 ppm w przypadku ósmej edycji Arran Machrie Moor daje idealny poziom nawet dla początkujących z whisky torfową. Taki poziom fenoli zapewnia finezyjne fale dymu i morskiej solanki.
Ósma edycja Arran Machrie Moor to nie tylko dymna odsłona whisky, ale również soczyste akcenty orzeźwiającego jabłka, skoszona trawa, mleczna czekolada i biały pieprz.
Barwa: bursztyn;
Aromat: cytrusy z wanilią, mleczna czekolada, zioła i torfowy dym;
Smak: akcenty kokosa, więcej czekolady i owoców, morska solanka i pieprz;
Finisz: długi, akcenty jabłka i wanilii, nuty torfu;
Whisky dymna i torfowa jeszcze lepiej smakuje z kroplą wody. Taki niepozorny dodatek sprawi, że akcenty skoszonej trawy, ziół i orzeźwiającego, zielonego jabłka wyjdą nieśmiało aza fal torfu i dymu. Woda powinna mieć pokojową temperaturę i być niegazowana. Wspaniała uczta zmysłów przed Wami.
Wspominany pies z celtyckiej legendy, uwiązany na łańcuchu, przybrał miedzianą barwę. Dokładnie pilnuje cennego torfowiska Machrie Moor. Sama butelka jest czarna – czarna jest również etykieta. Dymna i torfowa whisky nie obeszłaby się przecież bez surowej, jak sam dram, prezentacji. Single malt czeka cierpliwie w czarnej, blaszanej tubie.
Wielbiciele wyjątkowej, torfowej edycji Machrie Moor będą zachwyceni mogąc spróbować ósmego już wydania w ramach kolekcji. Poziom 20 ppm jest odpowiedni również dla nowicjuszy w temacie whisky torfowej. Niezbyt wysoki poziom dymnych smaków i aromatów z pewnością przekona do siebie niedoświadczonych smakoszy w tej specyficznej kategorii single maltów.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Arran Distillery |
Marka | ARRAN |
Właściciel | Isle of Arran Distillers |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | tuba |
Typ whisky | torfowa |
Ilość torfu | 20 ppm |
Nakład | 10300 butelek |