Destylarnia Bruichladdich (po gaelicku – „stok na wybrzeżu”) to jedna z najbardziej wysuniętych na zachód destylarni. Zlokalizowana na półwyspie Rhinss, na wyspie Islay. Prezentowana tutaj 6-letnia Bruichladdich Islay Barley (2007) to klasyczna whisky z Islay, zabutelkowana z mocą 50%. Cały okres leżakowania spędziła w beczkach po bourbonie.
Destylarnia została założona w 1881 roku przez trzech braci Harvey – Johna, Roberta oraz Williama. W ich rękach pozostała przez kolejnych 48 lat. Następnie została przejęta przez Josepha Hobbsa. W późniejszym czasie Bruichladdich przeszła pod zarząd grupy Invergordon, pod skrzydłami której produkcja whisky trwała nieprzerwanie do roku 1995.
Kluczowym momentem we współczesnej historii destylarni był rok 2001, kiedy gorzelnia wraz z magazynowaną tam whisky (prawie 10 tysięcy beczek) została zakupiona przez firmę Murray McDavid. Przeprowadzono wówczas renowację zabudowań i co najważniejsze wznowiono destylację. Osobą kluczową dla Bruichladdich stał się związany wcześniej z Bowmore – Jim McEvan, który otwarcie twierdził, że nie jest zachwycony jakością whisky dojrzewających w magazynach. Dzięki jego zapałowi i pomysłowości Bruichladdich zaopatrzył się w znaczne ilości beczek różnego typu, dając mu możliwość eksperymentowania z finiszowaniem whisky. Zaowocowało to powstaniem licznych i często oryginalnych edycji whisky z tej destylarni.
W Bruichladdich w dalszym ciągu pracują stare Wiktoriańskie maszyny oraz urządzenia, których celowo nie unowocześniano – podobno w całej destylarni nie ma ani jednego komputera. Firma przywiązuje olbrzymią wagę do tradycji i pochodzenia swojej whisky oraz stawia na bliską współpracę z okolicznymi farmerami. Przykładem może być to, iż woda potrzebna do produkcji czerpana jest w najbliższym sąsiedztwie destylarni m.in. woda do butelkowania whisky z Bruichladdich pochodzi ze źródła o nazwie Octomore.
Obecna wydajność produkcji to 1,5 mln litrów rocznie – destylacja odbywa się w klasyczny dla Szkotów sposób – dwukrotnie. Ciekawostką jest również fakt, iż destylarnia produkuje 3 rodzaje whisky – nietorfową Bruichladdich, torfową Port Charlotte oraz bardzo torfową Octomore.
Dla opisywanej Bruichladdich Islay Barley wykorzystano jęczmień pochodzący z 2007 roku z Rockside Islay Farm, należącej do Marka oraz Rohaise French. Destylat spędził 6 lat w beczkach po bourbonie, by następnie w 2013 roku zostać zabutelkowanym z mocą 50%.
Kolor: złoty
Zapach: Bardzo złożony, bogaty. Wyraźne cytrusy skąpane w miodzie, nuta wanilii z ananasem. W tle akcenty floralne oraz przebijające się owoce – ponownie ananas, pomarańcza. Na ‘spodzie’ lekka dymność.
Smak: wyraźnie słodowy, owoce tropikalne – melon, lody waniliowe, winogrona. Przyjemny.
Finisz: średnio-długi, lekko ostro-słodki – pieprz oraz cynamon. Pojawiają sie ponownie owoce, by zostać przygaszonymi na końcu przez delikatne nuty kawy.
Bruichladdich Islay Barley świetnie sprawdzi się w towarzystwie twardych serów np. pecorino, które wspaniale podkreślą słodowy charakter whisky. Z racji swojej stosunkowo wysokiej mocy, warto do niej dodać kilka kropel wody.
To pozycja która stojąc na półce sklepowej zdecydowanie przykuje Państwa uwagę – zabutelkowana w charakterystyczną dla Bruichladdich przysadzistą butelkę, zamkniętą w wyrazistej żółtej tubie, na której znajdują się najważniejsze informacje o tej edycji.
Bruichladdich Islay Barley 2007 to whisky nieoczywista jak na Islay – jest to edycja nietorfowana, stosunkowo młoda, ale zaskakująco złożona i wyraźnie słodka. ‘Krzyczące’ opakowanie, przywiązanie do pochodzenia oraz historia tego butelkowania to zdecydowanie jej atuty zachęcające do bliższego poznania.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | BRUICHLADDICH |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 50 |
Pojemność | 0.7L |