Przygotujcie się na mocne natężenie torfowych smaków i aromatów. Bruichalddich Peat to jedna z najbardziej surowych i wyrazistych propozycji od szkockiej destylarni z wyspy Islay, torfowana do poziomu 35 ppm. Single malt butelkowany z mocą 46% alkoholu zachwyca nutami morskiej solanki, ciemnej czekolady i waniliowego kremu.
Destylarnia Bruichladdich ma siedzibę na hebrydzkiej wyspie Islay i produkuje charakterystyczną wyspiarską whisky. Podczas gdy inne destylarnie skupiają się na torfowej lub nietorfowej whisky ze Szkocji, ta ambitna destylarnia specjalizuje się w obu stylach. Jakby tego było mało, oprócz wysokiej jakości whisky, oferuje nawet inne alkohole, takie jak The Botanist Gin. Trzej bracia założyli destylarnię Bruichladdich w 1881 roku w miasteczku o tej samej nazwie. Już wtedy była to jedna z najnowocześniejszych destylarni w kraju. Dzisiaj znana jest z eksperymentów i niezwykle szerokiej gamy produktów.
Whisky Bruichladdich jest okrętem flagowym destylarni o tej samej nazwie. Zwykle jest destylowana z nietorfowanego jęczmienia, a wiele starych alembików jest nadal w użyciu. W tym wypadku jednak szkocka destylarnia prezentuje wydanie o dymnym charakterze – coś dla wielbicieli mocniejszych wrażeń. Bruichladdich Peat to mieszanka różnych roczników – wszystkie destylowane i dojrzewające po ponownym otwarciu destylarni w 2000 roku pod nadzorem Jima McEwana. To jedna z najbardziej torfowych whisky w katalogu szkockiej marki. Prawdziwie torfowa bomba!
Ta bursztynowa piękność została zabutelkowana w stężeniu 46%, a wcześniej wydestylowana z jęczmienia torfowanego do poziomu 35 ppm. Na palecie dużo dymu i lekkie nuty wanilii z owocami.
Barwa: bursztyn;
Aromat: dym i torf, wanilia, cynamon i drzewo sandałowe;
Smak: mokra gleba, dym z grilla, krem waniliowy, orzechy i żelki owocowe;
Finisz: przyjemny, nuty dymu i wanlii;
Bruichladdich Peat o mocy 46% alkoholu nie potrzebuje wiele. Właściwie najlepiej smakuje bez dodatków lub z ewentualną nutą wody niegazowanej. Dymna whisky otworzy przed zmysłami swój wielowymiarowy wachlarz po dodaniu paru kropli. Degustujcie single malta z kieliszka do sherry, specjalistycznej szklanki do raczenia się whisky lub z niskiego szkła o grubym dnie.
W bezbarwnej butelce o pękatym kształcie skrywa się torfowy single malt z destylarni Bruichalddich. Jego świetlista, bursztynowa barwa przyciąga wzrok. Na froncie widnieje etykieta ze zdjęciem pola pełnego torfu – naturalnego skarbu, bez którego nie powstałaby wyśmienita whisky. Nie zabrakło również logo szkockiej marki. Butelka pełna dymnego single malta czeka na smakosza w tubie o ciemnych kolorach, na której również znajdziemy mnóstwo torfu.
Bruichladdich Peat to propozycja dla wielbicieli klasycznych whisky z Islay. Mimo, że szkocka destylarnia Bruichladdich nie jest znana z dymnych wydań, to tą edycją udowodniła, że doskonale zna się na rzeczy. Dymny dram zadowoli wielbicieli mocniejszych wrażeń i pozostanie w pamięci na długo.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | BRUICHLADDICH |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |