Oto butelka whisky Bunnahabhain, wydana przez The Vintage Malt Whisky Co. dla serii The Cooper's Choice. Podczas gdy whisky jest znana ze swojej nietorfowej whisky z Islay, ta jest naprawdę zadymiona – jak można się domyślić po nazwie. Mocno torfowy single malt dojrzewał początkowo w beczkach z amerykańskiego dębu, zanim został poddany obróbce w beczkach po winie Marsala. W końcu został zabutelkowany z mocą 50,5% w wydaniu 294 butelek.
William Robertson (z Robertson & Baxter) założył Bunnahabhain na odległym północno-wschodnim wybrzeżu Islay w 1881 roku we współpracy z braćmi Greenlees. Spółka została zarejestrowana jako Islay Distillery Company Ltd w następnym roku i stała się spółką założycielską Highland Distillers (prekursor Edrington) w 1887 roku. Whisky single malt Bunnahabhain zawsze była przeznaczona do blendowania, szczególnie w przypadku blendów The Famous Grouse, Cutty Sark i Black Bottle. W 2003 roku, pomimo rosnącego popytu na whisky single malt, zwłaszcza z Islay, Edrington sprzedał Bunnahabhain i Black Bottle firmie Burn Stewart Distillers za 10 milionów funtów. Bunnahabhain obsługuje kadź zacierną, sześć myjni Oregon Pine i cztery alembiki. Dwa aparaty do mycia mają kształt cebuli i niezwykłą płaską konstrukcję, podczas gdy aparaty do spirytusu mają kształt gruszki. Gorzelnia ma zdolność produkcyjną 3,2 mln litrów rocznie. Bunnahabhain produkuje zarówno whisky torfowe, jak i nietorfowe. Obecny podział wynosi mniej więcej 60/40 z nietorfowych na torfowe, ale to się zmienia.
Torfowa whisky z Islay została poddana dojrzewaniu w klasycznych beczkach z dębu, aby następnie na czas finiszu wylądować w dobranych beczkach po winie Marsala. To białe wino, produkowane głównie w Trapani, zachodniej części Sycylii, charakteryzujące się słodkim charakterem. To właśnie element finiszu stworzył owocową whisky, której soczyste akcenty zrównoważyły wyspiarki, dymny styl single malta.
Single malt z destylarni Bunnahabhain to torfowa whisky o barwie bursztynu, zachwycająca akcentami winogron i zrównoważona kremową wanilią.
Barwa: soczysty bursztyn;
Aromat: pikantny dym, sok winogronowy i pęczki słodyczy z suszonych owoców;
Smak: rdzeń ziemistego torfowego dymu jest zrównoważony kremową wanilią i sułtanką;
Finisz: suszona morela, słodki słód i torf;
Torfowo-owocowa whisky doskonale smakuje bez żadnych dodatków. Wszelkie eksperymentowanie z tą wyrafinowaną whisky jest zbędne – czysty trunek zapewni moc wrażeń i niezapominaną podróż przez krainę różnorodnych smaków i aromatów. Można dodać do whisky odrobinę niegazowanej wody o pokojowej temperaturze, aby jeszcze bardziej rozwinąć wachlarz.
Soczysta, bursztynowa whisky jest doskonale widoczna zza gładkiej tafli bezbarwnego szkła pękatej butelki. Szyjka single malt jest dość długa, a zakrętka ma niebieski kolor. Zarówno na beżowej etykiecie, jak i na opakowaniu, pojawia się logo marki – trzech mężczyzn przygotowujących dębowe beczki. Możemy się tylko domyślać, czy beczki są już napełnione złocistym nektarem, czy jeszcze czekają na swoją kolej.
Destylarnia Bunnahabhain prezentuje klasyczny styl torfowego single malta z wyspy Islay, mimo że sama specjalizuje się raczej w nietorfowych wydaniach. Jak jednak widać – doskonale zna się na temacie. Whisky zaprezentowana w ramach kolekcji Cooper's Choice łączy w sobie dymny charakter z wielowymiarową owocowością, płynącą z beczek po włoskim winie Marsala. Single malt Cooper's Choice Sultans and Cigar Smoke to prawdziwa uczta zmysłów.