Przed Wami 15-letni, mocno torfowy single malt z regionu Highlands z destylarni Loch Lomond, butelkowany przez niezależną firmę rozlewniczą Cooper's Choice (Vintage Malt Whisky Company). Inchfad został wydestylowany w lutym 2005 roku i dojrzewał w beczce po bourbonie numer 435. Został zabutelkowany w styczniu 2021 roku z mocą beczki 51,5%, bez filtrowania na zimno i bez dodatku koloru, jako limitowane wydanie 306 butelek.
Wszechstronna destylarnia Loch Lomond od momentu jej otwarcia w 1966 roku jest domem dla oszałamiającej gamy rodzajów whisky i technik produkcji. Filozofia ta doprowadziła do tego, że Loch Lomond stało się samowystarczalnym centrum produkcji whisky – zarówno zbożowej, jak i słodowej – i pozwoliło wyprodukować dużą liczbę stylów spirytusowych. Inchfad został wydany jako single malt z jednej beczki pod szyldem Distillery Select w połowie 2000 roku, obok innych słodów z Loch Lomond, w tym Craiglodge i Croftengea. Wydanie było krótkotrwałe i od kilku lat nic nie zostało wydane pod szyldem Inchfad, aż do czasu ekspresji z kolekcji Cooper's Choice.
Główne skrzypce w palecie smakowej i aromatycznej tego wydania gra torf. Jod, smoła węglowa, asfalt, tłuszcz z bekonu, solanka, sadza, popiół z ogniska i wodorosty – to tylko niektóre charakterystyczne niuanse torfowej whisky. Ludzkość od tysięcy lat spala suszony torf jako łatwo dostępne źródło paliwa, głównie w celu zaspokojenia zapotrzebowania na ciepło. To ten sam płonący dym torfowy, który ujawnia się w torfowej whisky. Torf jest używany tylko podczas jednego etapu procesu produkcji whisky: suszenia słodu. Słodowanie sprzyja kiełkowaniu, które przekształca energię zapakowaną w ziarno, przygotowując je do fermentacji w etanol. Odór torfu układa się warstwami dymu wokół ziarna, aromaty wchłaniają się na powierzchnię wilgotnych łusek.
Whisky o długim finiszu obfituje w niuanse torfowego dymu, pieczonego chleba i cytrusów. 15-latek nie da szybko o sobie zapomnieć.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: lekki torfowy dym ze świeżo upieczonym chlebem;
Smak: dym i lekkie nuty smoły z cytrusami, solanką i delikatniejszym dymem torfowym;
Finisz: długi z nutami sadzy, cytrusów i soli;
Torfowa whisky Inchfad ze szkockiej destylarni Loch Lomond to mieszanka torfowego charakteru z owocowym klimatem i falami kremowej wanilii. Odpowiednia degustacja zapewni wspaniałą podróż przez wszystkie rejony smaków i aromatów single malta. 15-latek powinien być degustowany bez dodatków lub z odrobiną wody niegazowanej – dwie krople zdecydowanie wystarczą.
I tym razem – nie mogło być inaczej – na etykiecie, jak i na opakowaniu, umieszczono logo marki, czyli rysunek prezentujący trzech mężczyzn pracujących nad beczkami. Pamiętajmy, że to właśnie beczki są kwintesencją kolekcji Cooper's Choice. To, w jakich beczkach finiszują konkretne wydania, definiuje charakter poszczególnych wydań. Sama butelka ma dość obły kształt i została wytłoczona z bezbarwnego szkła. Na beżowej etykiecie na froncie znajdziecie informacje dotyczące wydania.
Ten 15-latek to niezwykle rzadkie wydanie whisky Inchfad. Ekspresja dla wielbicieli torfowego charakteru z owocami w tle. Wyrafinowany single malt to tylko 306 butelek bursztynowego płynu – jedna z nich może być Wasza. Idealna ekspresja na prezent dla kolekcjonera i fana rzadkich wydań.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | COOPERS CHOICE |
Wiek | 15Y |
Zawartość alkoholu | 51.5 |
Pojemność | 0.7L |