Destylarnia Bruichladdich to trzy różne, ale wyjątkowe whisky – nietorfowana Brucihladdich, torfowa Port Charlotte oraz mocno torfowa – Octomore. Prezentowana tutaj wersja torfowa – Port Charlotte pochodzi z 2007 roku, z pojedynczej beczki 2424. Przed zabutelkowaniem spędziła 7 lat w beczce typu refill butt – beczka po sherry, kolejnego napełnienia. Zabutelkowana w 2015 roku, w limitowanej ilości 480 butelek, z mocą 46%.
The Vintage Malt Whisky Company to jedna z firm (tzw. niezależnych bottlerów) oferująca szeroką gamę whisky pochodzących ze szkockich gorzelni. Flagową serią firmy jest seria The Cooper’s Choice, w ramach której prezentowane są jednobeczkowe edycje (single cask) whisky słodowych. Oprócz niej firma oferuje również whisky zbożowe (grain) butelkowane pod szyldem Cooper’s Choice Golden Grains. The Vintage Malt Whisky Co. odpowiedzialna jest również za stworzenie kilku innych marek whisky, bez informacji na temat pochodzenia destylatu. Przykładami są: The Ileach i Finlaggan reprezentujące wyspę Islay, Tantallan – single Malt, pochodzący z nieokreślonej destylarni z regionu Highland czy Glenalmond – blended single malt, również z regionu Highland.
Sama spółka została założona w 1992 roku przez Briana Cooka, byłego dyrektora Morrison Bowmore Distillers, posiadającego ponad 25-letnie doświadczenie w branży. Jego głównym celem było otwarcie się na niezależnych dystrybutorów win oraz wyrobów spirytusowych na całym świecie i zaoferowanie im szeregu whisky słodowych. Dzięki takiemu podejściu, po 25 latach działalności, firma wyeksportowała ponad 10 milionów butelek whisky do ponad 30 krajów na całym świecie. W konsekwencji tego firma the Vintage Malt Whisky Co stała się jedną z wiodących na rynku. W 2016 roku Whisky Magazine przyznał firmie złoty medal w konkursie Independent Bottler’s Challange oraz tytuł „Lowland Independent Bottler of the Year 2016”.
Whisky pochodzące z serii The Cooper’s Choice również zdobyły szereg nagród. Zawdzięczać to można przede wszystkim innowacyjnemu i kreatywnemu podejściu do ‘wykańczania’ dojrzałych whisky w beczkach, w których uprzednio leżakowały inne alkohole np. Porto, Madera, francuskie wina czy hiszpańskie sherry. Osobą odpowiedzialną za ten sukces jest między innymi master blender Andrew – syn założyciela firmy.
Nazwa The Cooper’s Choice wywodzi się od bednarza – wykwalifikowanego rzemieślnika odpowiedzialnego za produkcję oraz przygotowanie beczek, w których później leżakuje whisky, będących jednym z kluczowych elementów całego procesu produkcji bursztynowego trunku. Bo któż jest w stanie wybrać najlepszą dębową beczkę, aniżeli osoba która ją produkuje? To pewnego rodzaju hołd dla ludzi-rzemieślników, których wiedza jest kluczowa i tak cenna, bo często przekazywana z pokolenia na pokolenie.
Z racji naturalnie limitowanej ilości butelek pochodzących z jednej, konkretnej beczki – z reguły od 300 do 600 butelek – rekomendujemy degustowanie ich w czystej postaci, w klasycznym tulipanowym kieliszku. W przypadku edycji cask strenght warto czasem dodać kroplę wody, co pomoże odkryć pełnię smaków i aromatów konkretnej edycji.
Gorzelnia Bruichladdich została założona w 1881 roku przez rodzinę gorzelników Harvey z Glasgow. Położona jest na półwyspie Rhinns, na wyspie Islay, blisko piaszczystej zatoki LochIndaal. Destylarnia działała z przerwami – została ponownie otwarta w 2001 roku. Nadal jednak pracuje w niej oryginalny, wiktoriański sprzęt – odrestaurowany i przywrócony do życia. Ciekawostką jest fakt, iż jedną z pierwszych wydań nowej whisky Bruichladdich, był właśnie torfowy Port Charlotte – a dokładnie wysoko oceniona edycja PC5, pierwsza wersja limitowanej serii.
Kolor: blado-złoty
Zapach: silnie torfowy, kłęby dymu przesłaniające akcenty solankowe/morskie, wodorosty, nuty karmelu oraz słodkiej pomarańczy. Zapach, pomimo młodego wieku, bardzo intrygujący.
Smak: słone morskie powietrze, palone drewno, palony torf. Na drugim planie akcenty mocno słodowe, herbatniki, biszkopty połączone z białymi owocami – winogrona.
Finisz: średniej długości, początkowo słodowo-karmelowy, przechodzący w wytrawny z dymnym wykończeniem.
2015 rok przyniósł odświeżenie designu butelek The Cooper’s Choice. Klasyczne butelki zostały zastąpione nowymi, pękatymi butelkami o grubym dnie i wąskiej szyi. Centralnie umieszczona etykieta zawiera informacje na temat nazwy serii oraz szczegółowe informacje o zabutelkowanej whisky – datę destylacji, nazwę destylarni, datę butelkowania, zawartość alkoholu oraz numer konkretnej beczki, w której alkohol dojrzewał. W górnej części etykiety umieszczono grafikę przedstawiającą bednarzy przygotowujących beczki. Charakterystyczny dla nowych butelek The Cooper’s Choice jest również pasek umieszczony pod główną etykietą – zawiera on informacjeo rodzaju wykorzystanej beczki, w typ wypadku znajduję się tu napis ‘Oak Cask Matured’.
Butelka zapakowana jest kartonik z okienkiem prezentującym główną etykietę butelki, całość utrzymana w jasnej kolorystyce.
Czy whisky zawsze zyskuje z wiekiem? Wydaje się, że tak, choć zdarzają się wyjątki. Takim wyjątkiem jest właśnie opisywana edycja młodej, 7-letniej Port Charlotte z destylarni Bruichladdich. Młoda, żywiołowa, pełna charakteru whisky, świetnie oddaje klimat tej specyficznej wyspy. Pełna torfowego dymu oraz morskich akcentów oferuje to, co fani Islay lubią najbardziej. Whisky bezkompromisowa, taka która nie bierze jeńców. Serdecznie polecamy!
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Islay |
Producent | Bruichladdich Distillery |
Marka | COOPERS CHOICE |
Właściciel | Vintage Malt Whisky Company |
Bottler | niezależny |
Wiek | 7Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | sherry Oloroso |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Kartonowe opakowanie |
Nakład | 480 butelek |