Laggan Mill ‘The Secret Islay’ to kolejna edycja z portfolio The Vintage Malt Company. W tym przypadku nie mamy informacji, z której destylarni pochodzi destylat. Być może to niezależna wersja whisky Lagavulin, choć z drugiej strony farma Laggan zlokalizowana jest w pobliżu gorzelni Bowmore. Niestety, nie można tego jednoznacznie rozstrzygnąć. Ta konkretna edycja nie posiada deklaracji wieku, pochodzi z jednej beczki (numer 2772), która w 2014 roku pozwoliła na wypełnienie 575 butelek z mocą 53.5%.
The Vintage Malt Whisky Company to jedna z firm (tzw. niezależnych bottlerów) oferująca szeroką gamę whisky pochodzących ze szkockich gorzelni. Flagową serią firmy jest seria The Cooper’s Choice, w ramach której prezentowane są jednobeczkowe edycje (single cask) whisky słodowych. Oprócz niej firma oferuje również whisky zbożowe (grain) butelkowane pod szyldem Cooper’s Choice Golden Grains.
The Vintage Malt Whisky Co. odpowiedzialna jest również za stworzenie kilku innych marek whisky, bez informacji na temat pochodzenia destylatu. Przykładami są: The Ileach i Finlaggan reprezentujące wyspę Islay, Tantallan – single Malt, pochodzący z nieokreślonej destylarni z regionu Highland czy Glenalmond – blended single malt, również z regionu Highland.
Sama spółka została założona w 1992 roku przez Briana Cooka, byłego dyrektora Morrison Bowmore Distillers, posiadającego ponad 25-letnie doświadczenie w branży. Jego głównym celem było otwarcie się na niezależnych dystrybutorów win oraz wyrobów spirytusowych na całym świecie i zaoferowanie im szeregu whisky słodowych. Dzięki takiemu podejściu, po 25 latach działalności, firma wyeksportowała ponad 10 milionów butelek whisky do ponad 30 krajów na całym świecie. W konsekwencji tego firma the Vintage Malt Whisky Co stała się jedną z wiodących na rynku. W 2016 roku Whisky Magazine przyznał firmie złoty medal w konkursie Independent Bottler’s Challange oraz tytuł „Lowland Independent Bottler of the Year 2016”.
Whisky pochodzące z serii The Cooper’s Choice również zdobyły szereg nagród. Zawdzięczać to można przede wszystkim innowacyjnemu i kreatywnemu podejściu do ‘wykańczania’ dojrzałych whisky w beczkach, w których uprzednio leżakowały inne alkohole np. Porto, Madera, francuskie wina czy hiszpańskie sherry. Osobą odpowiedzialną za ten sukces jest między innymi master blender Andrew – syn założyciela firmy.
Nazwa The Cooper’s Choice wywodzi się od bednarza – wykwalifikowanego rzemieślnika odpowiedzialnego za produkcję oraz przygotowanie beczek, w których później leżakuje whisky, będących jednym z kluczowych elementów całego procesu produkcji bursztynowego trunku. Bo któż jest w stanie wybrać najlepszą dębową beczkę, aniżeli osoba która ją produkuje? To pewnego rodzaju hołd dla ludzi-rzemieślników, których wiedza jest kluczowa i tak cenna, bo często przekazywana z pokolenia na pokolenie.
Z racji naturalnie limitowanej ilości butelek pochodzących z jednej, konkretnej beczki – z reguły od 300 do 600 butelek – rekomendujemy degustowanie ich w czystej postaci, w klasycznym tulipanowym kieliszku. W przypadku edycji cask strenght warto czasem dodać kroplę wody, co pomoże odkryć pełnię smaków i aromatów konkretnej edycji.
W przypadku tej edycji, niestety nie możemy stwierdzić, z której destylarni pochodzi beczka 2772. Z pewnością jest to młody destylat pochodzący z jednej z gorzelni z Islay. Zabutelkowany w mocy beczki – cask strenght, 53.5%.
Kolor**: słomkowy
Zapach: Potężny, wędzony torf, wędzone ryby, akcenty skórzane. Na drugim planie delikatne echo owocowe – jabłka/gruszki, akcenty medyczne, popiół, wygaszone ognisko.
Smak: Bardzo wyrazisty, mocny, przyprawowy przechodzący w wytrawny, dymno-popiołowy
Finisz: Wytrawny, dymny, lekko gorzki z wyraźnym słodowym charakterem
Prezentowany Laggan Mill posiada jeszcze starą szatę graficzną – whisky zabutelkowana jest w klasyczną butelkę. Centralnie umieszczona, złota etykieta, zawiera grafikę obrazującą bednarzy, pracujących przy składaniu beczek oraz nazwę serii – The Cooper’s Choice. Poniżej znajduje się druga część etykiety zawierająca szczegółowe informacje odnośnie do zabutelkowanej whisky – datę destylacji, nazwę destylarni, datę butelkowania, zawartość alkoholu oraz rodzaj i numer konkretnej beczki, w której leżakował destylat. Całość zapakowana jest w niebieską, kartonową tubę, na której umieszczono identyczne etykiety jak na butelce.
Whisky Laggan Mill to zarazem tajemnicza, jak i bardzo ciekawa propozycja dla fanów destylatów z Islay. Młody wiek oraz brak rozcieńczenia wodą gwarantuję solidną dawkę torfowo-dymnych smaków i aromatów. Być może to niezależna edycja Bowmore’a, być może Lagavulin... Jedno jest pewne – to whisky, którą warto spróbować!
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Islay |
Producent | nieujawniono |
Marka | COOPERS CHOICE |
Właściciel | Vintage Malt Whisky Company |
Bottler | niezależny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 53.5 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Tuba |
Nakład | 575 butelek |