Glen Elgin to mało znana destylarnia założona w 1898 roku, przez byłego managera gorzelni Glenfarclas. Zlokalizowana w miejscowości Longmorn, w regionie Speyside. Prezentowany tutaj Glen Elgin pochodzi z 1995 roku, z beczki numer 9043. Whisky zabutelkowano w 2013 roku, po 17 latach maturacji (i krótkim finishu w beczce po sherry) z mocą 46%, zapełniając jedynie 360 butelek.
The Vintage Malt Whisky Company to jedna z firm (tzw. niezależnych bottlerów) oferująca szeroką gamę whisky pochodzących ze szkockich gorzelni. Flagową serią firmy jest seria The Cooper’s Choice, w ramach której prezentowane są jednobeczkowe edycje (single cask) whisky słodowych. Oprócz niej firma oferuje również whisky zbożowe (grain) butelkowane pod szyldem Cooper’s Choice Golden Grains.
The Vintage Malt Whisky Co. odpowiedzialna jest również za stworzenie kilku innych marek whisky, bez informacji na temat pochodzenia destylatu. Przykładami są: The Ileach i Finlaggan reprezentujące wyspę Islay, Tantallan – single Malt, pochodzący z nieokreślonej destylarni z regionu Highland czy Glenalmond – blended single malt, również z regionu Highland.
Sama spółka została założona w 1992 roku przez Briana Cooka, byłego dyrektora Morrison Bowmore Distillers, posiadającego ponad 25-letnie doświadczenie w branży. Jego głównym celem było otwarcie się na niezależnych dystrybutorów win oraz wyrobów spirytusowych na całym świecie i zaoferowanie im szeregu whisky słodowych. Dzięki takiemu podejściu, po 25 latach działalności, firma wyeksportowała ponad 10 milionów butelek whisky do ponad 30 krajów na całym świecie. W konsekwencji tego firma the Vintage Malt Whisky Co stała się jedną z wiodących na rynku. W 2016 roku Whisky Magazine przyznał firmie złoty medal w konkursie Independent Bottler’s Challange oraz tytuł „Lowland Independent Bottler of the Year 2016”.
Whisky pochodzące z serii The Cooper’s Choice również zdobyły szereg nagród. Zawdzięczać to można przede wszystkim innowacyjnemu i kreatywnemu podejściu do ‘wykańczania’ dojrzałych whisky w beczkach, w których uprzednio leżakowały inne alkohole np. Porto, Madera, francuskie wina czy hiszpańskie sherry. Osobą odpowiedzialną za ten sukces jest między innymi master blender Andrew – syn założyciela firmy.
Nazwa The Cooper’s Choice wywodzi się od bednarza – wykwalifikowanego rzemieślnika odpowiedzialnego za produkcję oraz przygotowanie beczek, w których później leżakuje whisky, będących jednym z kluczowych elementów całego procesu produkcji bursztynowego trunku. Bo któż jest w stanie wybrać najlepszą dębową beczkę, aniżeli osoba która ją produkuje? To pewnego rodzaju hołd dla ludzi-rzemieślników, których wiedza jest kluczowa i tak cenna, bo często przekazywana z pokolenia na pokolenie.
Z racji naturalnie limitowanej ilości butelek pochodzących z jednej, konkretnej beczki – z reguły od 300 do 600 butelek – rekomendujemy degustowanie ich w czystej postaci, w klasycznym tulipanowym kieliszku. W przypadku edycji cask strenght warto czasem dodać kroplę wody, co pomoże odkryć pełnię smaków i aromatów konkretnej edycji.
Glen Elgin, to jak wspomniano na wstępie, mało znana destylarnia. Obecnie znajduje się w rękach Diaego. Od początku swojego istnienia borykała się z wieloma problemami – między innymi w pierwszej połowie XX wieku zanotowała znaczącą przerwę w produkcji, trwającą niemalże 30 lat.
Momentem przełomowym był rok 1964, kiedy destylarnię gruntownie zmodernizowano – pojawiła się elektryczność oraz zwiększono liczbę alembików do 6, uzyskując tym samym moce produkcyjne na poziomie 1,8 mln litrów rocznie. Produkowany tu destylat jest bardzo łagodny, stąd cieszy się popularnością głównie wśród blenderów – jest głównym składnikiem whisky mieszanej White Horse.
Kolor: złocisty z rubinowymi refleksami
Zapach: bardzo owocowy – skórka pomarańczy, przyprawy korzenne, miód, akcenty floralne z delikatnym, przyjemnym wypływem nut sherry.
Smak: Pełny, nieskomplikowany – bardzo wyczuwalne nuty sherry z wyraźną podbudową słodową. Na drugim planie karmel, pikantne przyprawy.
Finisz: Średniej długości, dość pikantny, ostry przechodzący w dębową wytrawność.
Opisywana Glen Elgin zabutelkowana jest w butelkę o klasycznym kształcie. Centralnie umieszczona, złota etykieta, zawiera grafikę obrazującą bednarzy, pracujących przy składaniu beczek oraz nazwę serii – The Cooper’s Choice. Poniżej znajduje się druga część etykiety zawierająca szczegółowe informacje odnośnie zabutelkowanej whisky – datę destylacji, nazwę destylarni, datę butelkowania, zawartość alkoholu oraz rodzaj i numer konkretnej beczki, w której leżakował destylat.
Całość zapakowana jest w niebieską, kartonową tubę, na której umieszczono identyczne etykiety jak na butelce.
17-letni Glen Elgin będący ‘wyborem bednarza’ to whisky-ciekawostka. Na rynku znajdziemy niewiele oficjalnych wydań – jedyną metodą jest poszukiwanie tej whisky w ofercie niezależnych dystrybutorów. To dobra propozycja dla fanów whisky ze Speyside, choć akurat ta konkretna edycja ma dość wyrazisty charakter, rodem ze szkockiego Highlandu. Jako, że Glen Elgin to główny składnik whisky blended – White Horse, polecamy miłośnikom tego blendu, zapoznanie się z jego ‘sercem’ – cały czas posiadamy jeszcze kilka egzemplarzy.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Glen Elgin Distillery |
Marka | COOPERS CHOICE |
Właściciel | Vintage Malt Whisky Company |
Bottler | niezależny |
Wiek | 17Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon |
Finisz - beczka | sherry |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Tuba |
Nakład | 360 butelek |