Firma Vintage Malt Whisky Co. zabutelkowała tę wspaniałą whisky z regionu Campbeltown jako część kolekcji The Cooper's Choice. Ten blended malt został wydestylowany w 2014 roku i dojrzewał przez siedem lat – początkowo w dębie amerykańskim, a finisz dopełnił się w beczce po winie Sauternes. W 2021 roku wydano łącznie 387 butelek z mocą 55% alkoholu.
Producent nie zdradza, z których konkretnie destylarni zostały pobrane whisky do stworzenia 7-letniego wydania. Wiemy jednak, że destylarnie te mieściły się w nieco zapomnianym dziś regionie produkcji whisky, w Campbeltown. Chociaż jest to najmniejszy z regionów szkockiej whisky, miasto Campbeltown słynie z charakterystycznych ekspresji, które mają oleisty, słony i dymny smak, na który wpływ ma nadmorskie położenie. Campbeltown było niegdyś światową stolicą whisky: w pewnym momencie ponad 30 destylarni nazywało ten obszar swoim domem. Do lat trzydziestych XX wieku pozostały tylko dwie destylarnie - Glen Scotia i Springbank. Glengyle, destylarnia z historią sięgającą 1872 roku, została ponownie otwarta w 2004 roku.
Vintage Malt Whisky Co. postanowili oddać hołd istocie dojrzewania i stworzyć kolekcję, która będzie skupiać się głównie na tym etapie produkcji. Tak powstała seria The Cooper's Choice, w której największe znaczenie mają beczki wykorzystywane w procesie finiszu. 7-latek po dojrzewaniu w klasycznych beczkach z dębu, trafił do beczki po winie Sauternes. Ten typ wina charakteryzuje biały kolor i doskonały balans egzotyczno-owocowych niuansów.
7-latek z Campbeltown to whisky o nutach soczystego melona, jagodowego dżemu i pikantnego imbiru. Niezwykle rozbudowana paleta smaków i aromatów, sami spójrzcie:
Barwa: złoto;
Aromat: dojrzały, soczysty melon, toffi, wanilia i owoce pestkowe;
Smak: nuty cytrusowe, z odważnym, palonym słodem, dżem z ciemnych jagód i imbir;
Finisz: przyprawa do pieczenia, solona krówka, soczysta śliwka i pikantny dąb;
Słodka whisky o egzotycznym charakterze to zasługa specjalnie dobranych beczek. Akcenty soczystego melona i cytrusowe nuty wkradną się na podniebienia i do nozdrzy podczas degustacji bez dodatków. Odrobina wody pozwoli lekko rozwinąć wachlarz smaków i aromatów, a wówczas ukryte wcześniej niuanse imbiru czy soczystej śliwki staną się bardziej dostępne dla zmysłów.
Kolekcja The Cooper's Choice ma spójny design, a jej butelek nie można pomylić z żadnymi innymi. W beżowym, otwartym opakowaniu spoczywa pękata butelka z bezbarwnego szkła. Dość długą szyjkę wieńczy granatowa zakrętka. Na froncie butelki widnieje beżowa etykieta, a na niej logo marki, czyli trzech mężczyzn zajmujących się beczkami pełnymi whisky. Na etykiecie znajdziecie wszystkie niezbędne informacje o tym wydaniu.
Whisky z 2014 roku łączy w sobie najlepsze destylaty z regionu Campbeltown. Ten blended malt emanuje owocowym charakterem i nienachalną słodyczą – z pewnością szybko zdobędzie sobie fanów. Musicie się spieszyć, bo z beczki po winie Sauternes wypuszczono jedynie 378 butelek. Ta limitowana edycja rozbudza wyobraźnię.